A Kuril-szigetek elhagyott szovjet katonai bázisa
2020. december 04. írta: GhostTown

A Kuril-szigetek elhagyott szovjet katonai bázisa

Simushir sziget a Kuril-szigetcsoporthoz tartozik, amelynek az északi részén található a Broughton-öböl, ebben az öbölben hozták létre 1978-ban a Szovjetunió második legnagyobb katonai kikötőjét, Kraternij-t. A szovjetek azért választották ezt a helyszínt, mert természetes kialakulása miatt az egyik legjobb hely volt a nagyobb hajók és atomtengeralattjárók biztonságo elhelyezéséhez. Az öböl szélessége majd 6 km átmérőjű, mélysége pedig kb. 200 méter, amely tökéletesen megfelelt az újfajta atomtengeralattjárók elhelyezéséhez. A kikötő tengeralattjárókat, tengeralattjáró elhárító hajókat és a "Minsk" repülőgéphordozót volt hívatott kiszolgálni és kikötési helyet biztosítani nekik. Az építkezésnél egy hibát kellett kiküszöbölniük a kivitelezőknek, ugyanis az öböl bejáratánál egy sekély csupán 13 méteres csatorna volt. Időközben a Kurcsatov Intézet egyik kutatója is a helyszínre érkezett, aki a szigeten 3 működő vulkánt figyelt meg. Az öböl bejáratához csaknem 1000 tonna robbanóanyagot szállítottak, köztük 1908-ban gyártott tengeri aknákat. A robbanás a szemtanúk szerint 1 km magasságig repítette a vizet és a törmeléket. Az 1980-as évek elejére a kikötő és a hozzá tartozó város, Kraternij egyre jobban fejlődött és egyre többen lakták. Mint minden szovjet bázison, itt is épültek civil kiszolgáló épületek, mint pl.: mozi, könyvtár, élelmiszerboltok, óvodák, iskolák. Ennek a bázisnak is a Szovjetunió összeomlása lett a veszte, ugyanis a Gorbacsov-Reagan leszerelési tárgyalások egyik fő pontja a szovjet csendes-óceáni flotta leszerelése volt, amely történetesen a Kuril-szigetcsoporton állomásozott. 

A katonai kikötőt valamikor az 1990-es évek elején hagyták el, ugyanis a könyvtárában még 1992-ben kiadott könyv is megtalálható. A 2000-es évek elején atomhulladéklerakónak szerették volna átalakítani az öböl elhagyott katonai létesítményeit, ezt azonban a folyamatos szeizmikus mozgások miatt a kutatók elvetették.

 

Ha szeretnél még elhagyott szovjet helyeket nézni, akkor nézd meg az elhagyott szovjet pszichiátriát Szentpéterváron, vagy egy elhagyott focistadiont, vagy ha amerikában nézelődnél inkább akkor egy elhagyott amerikai pszichiátriai intézetet amelyben többször is láttak kísérteteket

 

Elhagyott légvédelmi bázis, Szeveromorszk-3 mellett.

 

szovjet_szellemvaros.jpg

szovjet_szellemvaros_19.jpg

szovjet_szellemvaros_20.jpg

szovjet_szellemvaros_21.jpg

szovjet_szellemvaros_22.jpg

szovjet_szellemvaros_23.jpg

szovjet_szellemvaros_24.jpg

szovjet_szellemvaros_25.jpg

szovjet_szellemvaros_26.jpg

szovjet_szellemvaros_27.jpg

szovjet_szellemvaros_28.jpg

szovjet_szellemvaros_29.jpg

szovjet_szellemvaros_30.jpg

szovjet_szellemvaros_31.jpg

szovjet_szellemvaros_10.jpg

szovjet_szellemvaros_11.jpg

szovjet_szellemvaros_12.jpg

szovjet_szellemvaros_13.jpg

szovjet_szellemvaros_14.jpg

szovjet_szellemvaros_15.jpg

szovjet_szellemvaros_16.jpg

szovjet_szellemvaros_17.jpg

szovjet_szellemvaros_18.jpg

szovjet_szellemvaros_2.jpg

szovjet_szellemvaros_3.jpg

szovjet_szellemvaros_4.jpg

szovjet_szellemvaros_5.jpg

szovjet_szellemvaros_6.jpg

szovjet_szellemvaros_7.jpg

szovjet_szellemvaros_8.jpg

szovjet_szellemvaros_9.jpg

Források:

pinterest

englishrussia.com

russiabeyond.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szovjetszellemvarosok.blog.hu/api/trackback/id/tr9016318320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2020.12.06. 09:58:25

Kíváncsi lennék a jellemző időjárásra.
Vajon turisztikára, iparra milyen lehetőségek lennének?
süti beállítások módosítása