Szovjet "Dűne" panzió elhagyott épülete a Finn-öböl partján
2020. december 14. írta: GhostTown

Szovjet "Dűne" panzió elhagyott épülete a Finn-öböl partján

A Szentpétervártól mintegy 40 km-re található "Dűne" panziót, 1966-ban építették a Sestroreck-i üdülőtelepen a Finn-öböl partjára. A panzió egészen a bezárásáig szanatóriumként üzemelt és a szocializmus idején beutalással fogadott vendégeket. A beutalásos rendszernek a Szovjetunió összeomlásával vége lett és utána már fogadott rendes fizető vendégeket is.

A panziónak négy különálló épülete volt, amelyek összesen 700 embernek tudtak helyet biztosítani. A főépületben levő szobák felszereltsége a következő volt: fürdőszobában volt mosdó, tükör, zuhanyzó és WC, a szobában két egyszemélyes ágy, asztal, két szék, éjjeliszekrények lámpával a padlót pedig linóleum és szőnyeg borította. A többi épületben vegyesen voltak egyágyas és kétágyas, lakosztály és ifjusági szobák, ezen épületek szobáinak általános felszereltsége a következő volt: kombinált fürdőszoba: zuhanyzó; mosdó, WC, nappaliban: kárpitozott bútorok, állvány TV-vel; hálószoba: franciaágy, fotel, asztal, székek, szekrény, parketta, szőnyeg, TV, hűtőszekrény, telefon, erkély asztallal és székekkel.

A panzió a vendégeknek napi három étkezést biztosított a főépületben elhelyezkedő étteremben. Továbbá nagyon sok lehetőségük volt az itt megszállóknak, hogy szabadidős tevékenységeket folytassanak. Csak néhány példa, mozi, koncertek, színház, könyvtár, medencék, tengerparti pihenőhelyek, teniszpályák, focipályák, lovaglási lehetőség a környező vidékekre, sporteszközök kölcsönzése. A panzióhoz tartozott egy őrzött és fizetős parkoló is a szállóvendégek részére. A gyerekek számára a panzióban külön játszóház és gyerekjátékok álltak rendelkezésre, a panzió kikötése volt, hogy csak 4 évnél idősebb gyerekeket fogadnak. A panzió közelében melegvizű tavak helyezkedtek el. Az egészségügyi részlegen fogorvos, háziorvos, masszőrök is dolgoztak. 

A panzió a kellemes vidéknek köszönhetően túlélte a Szovjetunió felbomlása körüli pénzügyi és gazdasági válságot. A beutalásos rendszert felszámolták, így innentől kezdve a panzió már nem csak beteg embereket fogadott. Egészen 2010-ig működött amikor is felújítási szándékkal szüneteltették az épület működését. Majd nem sokkal később elvetették a régi típusú szálloda felújítását és egy újat terveztek a helyére. A bontási munkálatok 7 évig nem kezdődtek el, így az épületet szinte teljesen széthordták a vandálok és nem maradtak csak a falai. Végül 2017-ben teljesen lebontották és a helyére, ugyanezzel a névvel egy hatalmas szállodát építettek, amely jelenleg is üzemel.

 

Ha szeretnél még elhagyott helyeket látni, nézd meg az egyik szentpétervári ötcsillagos luxushotelt amelyet sosem nyitottak meg, vagy egy elhagyott katonai bázist a távoli Csukcsföldön, vagy az amerikai kontinens egyik lenyűgöző szerelmi hoteljét, amit szintén visszavett a természet.

 dunes36.jpg

dunes28.jpg

dunes21.jpg

dunes22.jpg

dunes23.jpg

dunes24.jpg

dunes25.jpg

dunes26.jpg

dunes27.jpg

dunes29.jpg

dunes30.jpg

dunes31.jpg

dunes32.jpg

dunes33.jpg

dunes34.jpg

dunes35.jpg

dunes37.jpg

dunes38.jpg

dunes39.jpg

dunes.jpg

dunes10.jpg

dunes11.jpg

dunes12.jpg

dunes13.jpg

dunes14.jpg

dunes15.jpg

dunes16.jpg

dunes17.jpg

dunes18.jpg

dunes19.jpg

dunes2.jpg

dunes20.jpg

dunes3.jpg

dunes4.jpg

dunes5.jpg

dunes6.jpg

dunes7.jpg

dunes8.jpg

dunes9.jpg

 sanatoriy_duny_sankt_peterburg_1.jpg

Az új Dűne szálloda 2020-ban

 

Források:

urban3p.ru

aquaexpert.ru

terijoki.spb.ru

frontdesk.ru

pvn123.livejournal.com

citywalls.ru

hiddenside.ru

flickr.com

A bejegyzés trackback címe:

https://szovjetszellemvarosok.blog.hu/api/trackback/id/tr3016324132

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2020.12.14. 21:15:08

Fura. Idehaza a hazai tőke megőrül ezekért és pikk-pakk felfuttatják. Pedig ott is minden adott lenne hozzá.

sZulamith 2020.12.15. 08:46:06

Finnországba készülve a Finn-öböl partján voltunk elszállásolva, kisebb épületben. Kevesebbet láttuk, mert Leningrád volt a napi program Este jöttünk össze az elegáns közösségi térbe, az igazi finom orosz pezsgőre.
süti beállítások módosítása