Elhagyott kísérteties szovjet cirkusz
2020. december 16. írta: GhostTown

Elhagyott kísérteties szovjet cirkusz

Moldova fővárosának, Kisinyovnak (Chisinau) a központjában áll egy régi szovjet típusú cirkusz, amelyet teljesen elhagytak. A cirkuszt 1981-ben építették amikor még az országot Moldovai Szovjet Szocialista Köztársaságnak nevezték. Az itt dolgozó cirkuszi alkalmazottakat a moszkvai cirkuszi iskolákban tanították és jelentős életmódbeli  kedvezményekben részesültek, ilyenek voltak pl.: a kedvezőbb gyermekgondozási lehetőségek, szülési szabadság, lakhatási segélyek és jobb nyugdíj. Ezeknek azonban az volt a hátránya, hogy heti 20 órás kemény fizikai munka várt a cirkuszi dolgozókra. Érdekes módon a Szovjetunió összeomlása után szinte semmit nem vesztett addigi fényéből és ugyanúgy folytatták a munkát a cirkuszban, mintha mi sem történt volna. Egészen a 2004-es évig, amikor a cirkuszi dolgozóknak azt mondták, hogy kényszerszünetre kell menniük, mert az épületet felújítják. Sajnos az épületet azóta sem nyitották meg, pedig több évig kampányoltak amellett a cirkuszi dolgozók, hogy visszakapják munkájukat. 

A cirkusz épülete hatalmas, ugyanis egyidejűleg majd 2000 néző fért el a falai között. A cirkusz újranyitását többször is megfontolták, először 2008-ban egy ciprusi vállalat vásárolta meg és vállalta, hogy felújítás után visszaadja azt a helyi önkormányzatnak és újból cirkuszi mutatványoktól lehet majd hangos a pódium. Ám ezt még 2011-re sem sikerült elérniük, így a moldovai kormány március 31-én beperelte a vállalatot, kötelezettségszegés miatt. A moldovai Gazdasági Fellebviteli Bíróság a ciprusi vállalat szerződését megszüntette és visszaadta a cirkuszt a helyi önkormányzatnak. 

Jelenleg a cirkusz ugyan műúködik, de nem ebben az épületben hanem egy mellette levő kisebb helyiségben. Ezt az épületet minden áron szeretnék felújítani és újból használatba venni.

 

Ha szeretnél még egyéb szovjet elhagyott helyeket látni, akkor nézd meg az egyik legészakibb elhagyott szovjet laktanyát, vagy egy olyan helyet ahol még ma is hallani az elhunyt emberek sikolyait éjszakánként, vagy az amerikai kontinens egyik hátborzongató elhagyatott bányáját, ahol tárgyak mozognak és folyamatos zajokat hallani.

 cirkusz7.jpg

cirkusz19.jpg

cirkusz20.jpg

cirkusz21.jpg

cirkusz.jpeg

cirkusz10.jpg

cirkusz11.jpg

cirkusz12.jpg

cirkusz13.jpg

cirkusz14.jpg

cirkusz15.jpg

cirkusz16.jpg

cirkusz17.jpg

cirkusz18.jpg

cirkusz2.jpeg

cirkusz3.jpeg

cirkusz4.jpg

cirkusz5.jpg

cirkusz6.jpg

cirkusz8.jpg

cirkusz9.jpg

 

Források:

buisnessinsider.com

englishrussia.com

russiatrek.com

A bejegyzés trackback címe:

https://szovjetszellemvarosok.blog.hu/api/trackback/id/tr1916318200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.12.16. 21:50:23

@gigabursch: hát-ha még az oroszlánokat is rájuk engedték volna, az lett volna őszinte sikoly
süti beállítások módosítása