Olen, a leghíresebb elhagyott szovjet étterem valahol egy erdőben
2020. december 20. írta: GhostTown

Olen, a leghíresebb elhagyott szovjet étterem valahol egy erdőben

A híres szovjet Olen (Szarvas) éttermet 1963-ban tervezte meg egy leningrádi (szentpétervári) építész páros, Szergej Ivanovics Evdokimov és Aszkold Petrovics Izoitko. Majd négy év múlva meg is épült a Leningrádhoz tartozó Zelenogorszk nevű kis város közelében, amely közkedvelt célpontja volt a nyaralni vágyóknak. A tervezőpáros úgy alkotta meg az épületet, hogy az szinte beleolvadt a környezetébe. Az étterem előtti parkot különböző gránitszobrok díszítették, amelyeket egy bizonyos Szvetlana Avaneszova, szovjet szobrászművész készített. A szobrok a karéliai mondák erdei isteneit mintázták meg. Az épület tetejére az étterem emblémája, egy szarvas került 4x4 méteres nagyságban.

Az étterem meglehetősen nagy volt, ugyanis a földszinti termében 120 ember fért el, itt kapott helyet a kávézó és a konyha, a fából készült lépcsőn lehetett feljutni az első emeleti részre, ahol volt egy 200 férőhelyes étterem, egy 60 férőhelyes különterem és egy kis bárpult. Nyaranta ezek a férőhelyek jelentősen megnőttek, ugyanis az épülethez tartozott két nagy terasz is, egy az étterem előtt, egy pedig az épület tetején. Mivel közel volt a tenger, így  az éttermet úgy tervezték, hogy a tenger felőli oldala szinte csak üvegből volt, hogy szép kilátás nyílhasson arrafelé. A földszinti terem közepén levő kandalló köré fatuskókból és fából készült padokból egy kis külön helyet készítettek. Az étterem nemcsak különleges kinézetével, de gazdag étlapjával is kitűnt a többi vendéglátóhely közül. Az étlapon helyet kaptak helyi specialitások mint pl.: a töltött rénszarvas, párolt zöldség és vadas húsok, de ezeken kívül is nagyon bőséges volt az étlap. (A kor viszonyaihoz képest volt bőséges, manapság már ezek az ételek szinte minden étteremben elérhetőek, de a 70-es években még nem így volt.)

Nyaranta az étterem szinte minden nap teltházas volt, az idelátogató vendégeknek már jóval az érkezés előtt asztalt kellett foglalniuk, hogy biztosan legyen helyük. Annyira felkapott hely volt, hogy a közeli kutatóállomásról a tudósok gyalog jöttek át az erdőn, csak azért, hogy itt ebédelhessenek. 

Végül az éttermet bezárták és egy ideig próbálták bérbeadni, majd értékesíteni. Ezek a célok nem valósultak meg, így végül 2007-ben lebontották.

 

Érdekessége az étteremnek, hogy több szovjet űrhajós is nagyon kedvelte a helyet és amikor Neil Armstrong amerikai űrhajós a Szovjetunióba látogatott 1970. május 24-én, Georgij Beregovoj az Olen étteremben látta őt vendégül. De nem csak ő volt ilusztris vendége az étteremnek, ugyanis a szovjet felsővezetés is kedvelte a helyet, így megfordult itt többek között Brezsnyev is, aki a finn miniszterelnököt látta vendégül az étteremben.

 

Ha szeretnél még elhagyott szovjet helyszíneket látni, nézd meg milyen volt az élet egy hidegháborús szovjet laktanyában, vagy egy elhagyott atomtöltet raktárat, vagy az amerikai kontinens egyik elhagyott hátborzongató szállodáját.

 olen_etterem_pincer.jpg

olen.jpg

olen10.jpg

olen11.jpg

olen12.jpg

olen13.jpg

olen14.jpg

olen15.jpg

olen16.jpg

olen17.jpg

olen18.jpg

olen19.jpg

olen2.jpg

olen20.jpg

olen3.jpg

olen4.jpg

olen5.jpg

olen6.jpg

olen7.jpg

olen8.jpg

olen9.jpg

olen21.jpg

olen22.jpg

olen23.jpg

olen24.jpg

olen25.jpg

olen26.jpg

olen27.jpg

olen28.jpg

olen29.jpg

olen30.jpg

olen31.jpg

olen32.jpg

olen33.jpg

olen34.jpg

 

 

És a végére a fotó, ahogy Neil Armstrong integetve távozik az étteremből, szovjet "kollégája" Georgij Beregovoj asztronauta oldalán:

olen-neil-armstrong.jpg

Források:

englishrussia.com

russiabeyond.com

terijoki.spb.ru 

A bejegyzés trackback címe:

https://szovjetszellemvarosok.blog.hu/api/trackback/id/tr5216324578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JTom · http://ritkanlathatotortenelem.blog.hu 2020.12.20. 21:28:11

én úgy tudom hogy az épület betonvázát felhasználva és bővítve épült a helyére az 'Oлень' apartmanház. amúgy a cikkből úgy jött le hogy ez valami isten háta mögötti erdőközepére épített étterem volt mindentől távol, közben egy főútvonal mentén a nyári szezonban forgalmas településrészen van alig 300 méterre a plázstól, kb. mintha Zamárdiban a 7-es főút mellett lenne a település egyik határában. szerintem a nagy baja annyi volt csak hogy óriási, és a rendszerváltás utáni hosszú recessziót a rezsije miatt nem tudta átvészelni, plusz az állagmegóvási költségek.
most ilyen:
https://www.google.com/maps/@60.1921521,29.6967392,3a,49.7y,5.98h,98.28t/data=!3m6!1e1!3m4!1ssDl48qaFvsvhz8fjaqAzqg!2e0!7i13312!8i6656

crok 2020.12.21. 18:47:36

"szovjet "kollégája" Georgij Beregovoj asztronauta oldalán" - a szovjet kolléga kozmonauta volt.
süti beállítások módosítása