Elhagyott szovjet település, amely sugárszennyezettebb mint Csernobil
2020. december 30. írta: GhostTown

Elhagyott szovjet település, amely sugárszennyezettebb mint Csernobil

Az Oktyrabszkij-telepet 1960-ban hozták létre a Bajkálontúli-régióban azzal a szándékkal, hogy a közelben található nagy mennyiségű uránércet kibányásszák. Eleinte csak tudósok és mérnökök érkeztek a városba, azonban később már egyre növekedett. Egy valamit azonban nem vettek figyelembe az építés során, mégpedig azt, hogy az eltolódott tektonikai lemezek mentén folyamatosan radioaktív gázok hagyják el a földet. A telep 1964-ben már városi rangot kapott és majdnem 10.000 ember élt itt. Minden kiszolgáló épületet megépítettek ami szükséges volt a mindennapi élethez, helyet kapott itt mozi, könyvtár, színház, óvoda, iskola még egyetemet is terveztek ide, amely végül nem létesült meg. Az 1990-es évekre az uránbányászat visszaesésével egyidejűleg elkezdték elhagyni a várost. Majd a Szovjetunió összeomlása után méréseket végeztek a városban és azt az eredményt kapták, hogy a sugárzás bőven a határérték fölött van, ezért 1999-ben elkezdték kitelepíteni az itt lakókat. 2004-ben elvesztette a városi státuszát is, ekkor még jó néhány lakó itt maradt. Végül 2010-ben döntötték el, hogy végleg áttelepítik a lakókat a közeli Krasznokamenszk városába. Az egykori városban szinte minden épületet leromboltak, egyedül az iskola, óvoda és néhány lakóépület maradt meg. 2014-ben végleg megszüntették a várost, ugyanis hivatalosan továbbra már nem létezik.

 

Ha szeretnél még más elhagyott helyeket látni, nézd meg az elhagyott kényszermunkatábort ahol szintén uránbányászat folyt, vagy egy elhagyott szovjet elmegyógyintézetet Szentpéterváron, vagy az amerikai kontinens egyik elhagyott kísértetjárta kórházát.

Pavlovszkoje, elhagyott szovjet tengeralattjáró bázis a föld alatt

 

elhagyott_szovjet_varos6_2.jpg

elhagyott_szovjet_varos17.jpg

elhagyott_szovjet_varos18.jpg

elhagyott_szovjet_varos19.jpg

elhagyott_szovjet_varos20.jpg

elhagyott_szovjet_varos21.jpg

elhagyott_szovjet_varos.jpg

elhagyott_szovjet_varos10.jpg

elhagyott_szovjet_varos11.jpg

elhagyott_szovjet_varos12.jpg

elhagyott_szovjet_varos13.jpg

elhagyott_szovjet_varos14.jpg

elhagyott_szovjet_varos15.jpg

elhagyott_szovjet_varos16.jpg

elhagyott_szovjet_varos2.jpg

elhagyott_szovjet_varos3.jpg

elhagyott_szovjet_varos4.jpg

elhagyott_szovjet_varos5.jpg

elhagyott_szovjet_varos7.jpg

elhagyott_szovjet_varos8.jpg

elhagyott_szovjet_varos9.jpg

 

Források:

urban3p.ru

vk.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szovjetszellemvarosok.blog.hu/api/trackback/id/tr4616363666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

röf 2021.01.01. 11:18:24

Valami légy lehet a levesben, mert Csernobil alig sugárszennyezett. Laknak ott...
A fotósorozat nem túl izgalmas, kár hogy ugyanaz a kép többször is szerepel.

consul 2021.01.01. 18:13:19

Esetleg van kép a fénykorából?

Patreides · patreides.blog.hu 2021.01.02. 09:57:19

@röf: A blogíró nyilván a csernobili atomerőműre, illetve annak településére, Pripjaty városára gondolt, nem magára a 16 km-rel távolabb lévő Csernobil városra.
süti beállítások módosítása