Szeveromorszk-3 melletti elhagyott szovjet légvédelmi bázis és repülőtér
2020. december 06. írta: GhostTown

Szeveromorszk-3 melletti elhagyott szovjet légvédelmi bázis és repülőtér

A Murmanszk-tól nem messze fekvő Szeveromorszk-3 nevezetű település mellett található meg ez a légvédelmi bázis és repülőtér. Hivatalosan a 39088T. katonai egység laktanyájaként ismert, azonban a helyi emberek "Etikurbash-nak" nevezik. A bázis alapításáról nem sokat tudni, a közelben három repülőtér is megtalálható, közülük ez az egy vált elhagyatottá az évek során. A báris területén több, öt emelet magas panelház romja található meg. Mint minden szovjet laktanyánál itt is civil épületek tömkelege épült meg, amivel az itt szolgálatot teljesítő tisztek családjainak az életét próbálták jobbá tenni. Az itt állomásozó katonaság parancsnoka a 70-es években Anatolij Vasziljevics Taraszov volt, aki a 2000-es években az Orosz Föderáció légvédelmi parancsnoka lett. A repülőtéren állomásozó katonaság feladata volt, hogy egy esetleges NATO támadást kivédjenek. A repülőtéren szolgáló katonák utolsó turnusa az 1992-1994 közötti szolgálat volt. 1995-ben a repülőteret és a hozzá tartozó kiszolgáló épületeket fokozatosan elhagyták. Az ott található nagy mennyiségű lő- és robbanószereket pedig a helyszínen felrobbantották, aminek következtében a területen elvétve akadnak mélyebb kráterek amik a növényzet miatt veszélyesek lehetnek.

A területtől nem messze megtalálható még egy repülőtér ami jelenleg is használatban van, ezért az ott állomásozó katonaságnak parancsba van adva, hogy ha valaki megközelíti a területet (pl.: azért mert urbexesek összetévesztik a két repülőteret) azt felszólítás nélkül lelőhetik. Eddig még nem történt illetéktelen behatolási kísérlet a területre.

Érdekesség, hogy a rendszerváltáskor Magyarországról, pontosabban Debrecenből kivont szovjet légierő először erre a repülőtérre települt át, majd innen pedig másik helyre kellett távozniuk az itteni repülőtér felszámolása miatt.

 

Ha szeretnél még elhagyott szovjet helyeket látni, akkor nézd meg az Anadyr-1 nukleáris rakétabázis elhagyott helyeit, vagy a szovjet katonák hétköznapi életét bemutató fotókat, vagy az amerikai kontinens egyik elhagyott kórházépületét, amelyben a híres Billy Milligan-t ápolták.

severomorsk-3-5.png

A repülőtér légifelvételen

 

etikurbash21.jpg

Sorkatonák a repülőtér területén

etikurbash22.jpg

 

etikurbash23.jpg

A repülőtér egyik épülete

etikurbash24.jpg

Sportpálya

 

etikurbash25.jpg

Katonák röplabdáznak

etikurbash29.jpg

A repülőtér főbejárata

severomorsk-3-1.png

severomorsk-3-2.png

severomorsk-3-3.png

etikurbash11.jpg

etikurbash13.jpg

etikurbash14.jpg

etikurbash15.jpg

etikurbash16.jpg

A laktanya alalkulótere

etikurbash17.jpg

etikurbash18.jpg

etikurbash19.jpg

etikurbash20.jpg

etikurbash26.jpg

etikurbash27.jpg

etikurbash28.jpg

severomorsk-3-4.png

etikurbash.jpg

etikurbash10.jpg

etikurbash2.jpg

etikurbash3.jpg

etikurbash4.jpg

etikurbash5.jpg

etikurbash6.jpg

etikurbash9.jpg

etikurbash8.jpg

etikurbash7.jpg

Források:

urban3p.ru

ok.ru

russiabeyond.com

russiatrek.org

A bejegyzés trackback címe:

https://szovjetszellemvarosok.blog.hu/api/trackback/id/tr4516320274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

l.balays 2020.12.07. 19:39:01

Köszi, jó volt. Szeretem az ilyen képeket.
süti beállítások módosítása