Beshtau-hegyen levő elhagyott szovjet uránbánya
2020. január 15. írta: GhostTown

Beshtau-hegyen levő elhagyott szovjet uránbánya

Az oroszországi Észak-Kaukázusban fekvő Pjatyigorszk városától nem messze található az elhagyott I. Lermontovszkij uránbánya.

 

A területen levő uránérc lelőhelyet, 1944-ben fedezték fel, majd 1949-ben Sztálin parancsára döntöttek úgy, hogy a nagy mennyiségű érc kibányászása érdekében létrehoznak egy bányát. Mivel a szovjet atomrporgramhoz szükséges uránércet bányászták itt, ezért a szovjet térképeken, csak I.-es számú bányaként tartották nyilván. 1954-re a bányát teljesen megnyitották, nincsenek információink arról, hogy esetleg kényszermunkások dolgoztak-e a területen vagy sem. A megnyitás után nem sokkal, 1958-ban elérte a bányászat a tervezett kitermelési szintet. Majdnem húsz évig még működött, de ekkorra már nem érte meg az ércet kibányászni a hegyből, így végül, 1975 Augusztus 31-én bezárták. A Szovjetunió 1991-es összeomlását követően a helyi lakosok elkezdték az itt hagyott fémek elhordását, dacára a nagy háttérsugárzásnak. Az 1990-es évek végén a bányát megpróbálták lezárni, hogy elejét vegyék a további rongálásnak és fosztogatásnak, azonban ez nem járt sikerrel, így 2010-re a bánya bejárható részéből az összes fémet elhordták. 

 

 

Érdekességek:

 

A hegyben több mint 200 km hosszú bányajárat található. Ez kiterjed mind függőleges, mind vízszintes irányba.

A bányát bejárni életveszélyes, nem csak a bányaomlás veszélye miatt, hanem a helyenként nagy sugárzás miatt is. Az uránbánya bezárása után a szellőztető rendszer többé nem működött, így a nehezen szellőző helyeken a felgyülemlett radonkoncentráció miatt akár halálos dózisú sugárzás is érheti az embert.

 

Tekintsd meg további cikkeinket egy elhagyatott pszichiátriáról, vagy egy hírhedt kényszermunkatáborról.

 

abandoned-uranium-mine-stavropol-region-russia-9-small.jpg

abandoned-uranium-mine-stavropol-region-russia-21-small.jpg

abandoned-uranium-mine-stavropol-region-russia-22-small.jpg

abandoned-uranium-mine-stavropol-region-russia-23-small.jpg

abandoned-uranium-mine-stavropol-region-russia-25-small.jpg

abandoned-uranium-mine-stavropol-region-russia-26-small.jpg

abandoned-uranium-mine-stavropol-region-russia-28-small.jpg

abandoned-uranium-mine-stavropol-region-russia-10-small.jpg

abandoned-uranium-mine-stavropol-region-russia-11-small.jpg

abandoned-uranium-mine-stavropol-region-russia-12-small.jpg

abandoned-uranium-mine-stavropol-region-russia-13-small.jpg

abandoned-uranium-mine-stavropol-region-russia-14-small.jpg

abandoned-uranium-mine-stavropol-region-russia-15-small.jpg

abandoned-uranium-mine-stavropol-region-russia-16-small.jpg

abandoned-uranium-mine-stavropol-region-russia-17-small.jpg

abandoned-uranium-mine-stavropol-region-russia-7-small.jpg

abandoned-uranium-mine-stavropol-region-russia-1-small.jpg

abandoned-uranium-mine-stavropol-region-russia-2-small.jpg

abandoned-uranium-mine-stavropol-region-russia-3-small.jpg

abandoned-uranium-mine-stavropol-region-russia-4-small.jpg

abandoned-uranium-mine-stavropol-region-russia-5-small.jpg

 

 Források:

 

russiabeyond.com

russiatrek.com

englishrussia.com

A bejegyzés trackback címe:

https://szovjetszellemvarosok.blog.hu/api/trackback/id/tr5915356326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2020.01.16. 17:23:16

Csak végig kellene fotózni, texturát készíteni belőle és elmenne bármilyen horror vagy posztapokaliptikus játék színhelyének.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2020.01.16. 20:55:12

A képeken csak vágatok vannak, de egyetlen egy fejtés, feltörés, ereszke, gurító, vagy akna sincs. (Esetleg az 5. kép az, de akkor az is agy vágatszinti fejtés.) Nem véletlenül. Azokba (főleg a fejtésekbe) bemenni (most már), ha egyáltalán be lehetne menni, az tényleg életveszélyes lenne. Hiszen míg a vágatokat elég jól biztosították (a hosszú használat, és nagy forgalom miatt), addig a fejtéseket csak az érc kitermeléséig használták, utána "ki is rabolták" belőlük a használható biztosítást (a támokat, és a fákat). Továbbá azért sem lehetne, mert az ilyen bányákban a fejtéseket többnyire feltörésekből indították (az anyag könnyebb kiszállítása miatt - gurítóba szképerezés, feltörés alatti garatból csillébe töltés.)
Mindazonáltal bár az uránbánya még ezeknél a képeknél is vadabbul nézett ki (én csak a mecsekit ismerem), lehetett dolgozni benne. Már akinek volt hozzá mersze... ;-)

Pierr Kardán 2020.01.16. 22:03:26

A cikk szerint 2010-re az összes fémet elhodták, ehhez képest tucatjával vannak ott csillék, kilométerszámra sínek...

(Persze lehet, hogy a képek több mint 10 évesek, de akkor mi az aktualitása a képek bemutatásának?)

silverrant 2020.01.16. 22:03:27

@ipartelep: hol találok azokról amiket mondtál képeket?
mert sosem értettem hogy miért csak, nem értek hozzá mint látható, alagutak vannak és a kitermelés hol volt?
Szóval fejtés, feltörés, ereszke, gurító és akna.
Hol találok ezekről fotót?

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2020.01.17. 11:33:04

@silverrant: A mecseki uránbányáról (több bányaüzem volt) találtam néhány képet: www.facebook.com/P%C3%A9csi-ur%C3%A1nb%C3%A1nya-fotok-475523835803071/
Persze ezek a képek nem magára a bányára koncentráltak, hanem az ott dolgozókra.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2020.01.17. 11:33:07

@silverrant: A fenti képeken azért vannak csak "alagutak" (vágat a nevük), mert egy elhagyott bányában, - ahogy írtam is - azokba lehet bemenni, azok megközelíthetőek, és viszonylag biztonságosak. És persze azok vannak a bejárathoz közelebb. A fotósok egy ilyen helyen el sem jutnak a fejtésekbe, oda be sem engedik őket. A vágatok csak megközelítésre, és szállításra szolgálnak, maga az érc kitermelése - bár ritkán, de volt érces vágat is, de nem az a jellemző - a fejtésekben történik. A fejtések helyzete viszont az érclencsék helyéhez (vagy amilyen formációban volt az érc) igazodott, és azokhoz már általában feltöréseken és fejtési gurítókon keresztül lehetett eljutni, amelyek igen változatosak voltak, és igen vad kinézetűek.
Hogy hol vannak ilyen képek, azt nem tudom. Sosem kerestem képeket, nekem nem kellett, hiszen nap mint nap ott dolgoztam, láttam eleget. De érteremszerűen, keress rá a Googléval, és találni fogsz.

citrix 2020.01.17. 11:33:09

A mecseki uránércbánya is megérne egy posztot. Teljesen lezárták, nem lehet bejutni mert elfalazták a bejáratokat és az aknákat.

ipartelep · http://ipartelep.blog.hu 2020.01.17. 12:18:56

@citrix: A 90-es években működő három bányaüzem (III, IV, és V üzem) közül csak a III-as bejárata volt táró, a másik kettő egy-egy felszíni nagy akna (több mint 1 km mély) volt. Az aknákat betömedékelték, a kb. 50-60 méter magas aknatornyokat felrobbantották, sőt a többi épület nagy részét is lerombolták. A bányák nagy része azóta már rég víz alatt áll. Elég "érdekes" helyzetet teremtene amúgy, ha valaki bemenne egy ilyen bányába, mondjuk hulladékvasat, kábeleket keresni (maradt bent bőven), de ez most már nem is lehetséges. Bár, én ismerek egy bejáratot a régi II-es üzem egyik tárójába, az egyik völgyben... A Mecsekben amúgy még bőven maradt uránérc (valójában nincs is teljesen felkutatva, valószínűleg több km. mélységig megy alá a szürke homokkő É-ÉK-irányban), de olyan mélyen van, hogy nem lenne gazdaságos a kitermelése. Már az utolsó kihajtott vakakna is a felszín alatti 1000 méteres szintről indult lefelé...

citrix 2020.12.11. 11:48:01

@ipartelep: Pécsen tanultam a nyolcvanas évek elején, az uránbánya a fénykorát élte akkor. Azt sajnálom hogy nem kirándultam arrafelé, megnézni az aknatornyokat, ami a felszín felett látszott. Bejutni nyilván nem lehetett volna. Csak képek maradtak fenn lefalazott tárókról (talán 2 táró) és a Pető-hegyi lefedett aknáról valamint egy légaknáról. Célszerűbb lett volna a nem lerombolni és eltömedékelni a bejáratokat hanem újranyithatónak fenntartani a bányát.
süti beállítások módosítása